Reseteaza parola

Rezultatele căutării
17 ianuarie 2024

În atenţia agenţilor economici!

În data de 15 decembrie 2023 a fost publicată, în Monitorul Oficial, Ordonanța de Urgență nr. 115 din 14 decembrie privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice

Modificarea adusă de OUG 115/2023 vizează  art. 47 alin. (1) lit. h) Cod fiscal și prevede scăderea numărului microîntreprinderilor în care o persoană poate avea calitatea de asociat ori acționar și poate deține, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot de la 3 la o singură persoană juridică.

Prin urmare, consecința practică a noilor modificări este aceea că se reduce de la 3 la 1 numărul microîntreprinderilor în care o persoană poate avea calitatea de asociat/acționar deținând mai mult de 25% din titluri de participare sau din drepturile de vot.

Ce se va întâmpla în situația în care o persoană deține părți sociale/acțiuni sau va fi asociat unic în mai multe firme în 2024?

OUG 115/2023  modifică alin. (4) din art. 47 Cod fiscal, în sensul că, până la data de 31 martie inclusiv, a anului fiscal următor, asociații/acționarii persoanei juridice române care dețin, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și la alte persoane juridice române care îndeplinesc condițiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, au îndatorirea de a stabili o singură persoană juridică română căreia să îi fie aplicabile prevederile privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

Incepând cu data de 1 ianuarie 2024, o persoană va putea avea calitatea de acționar/asociat  care deține, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot doar la o singură microîntreprindere, însă, în cazul în care această persoană deține mai multe microîntreprinderi, consecința care intervine este aceea că va trebui să aleagă o singură societate care să rămână în sistemul de impozitare pe microfirme, iar celelalte societăți vor trebui să treacă la impozitarea pe profit.

Categorie: Știri
Distribuie